Szalagavató

Szalagavatós Táncoktatás

A végzős középiskolás diákok számára a négy év egyik legmeghatározóbb pontja a szalagtűző ünnepség és szalagavató bál. Az osztályok általában két tánckoreográfia betanulásával (osztálytánc és évfolyamtánc) kedveskednek a szülőknek, tanároknak és barátaiknak és a több vendégnek a szalagtűző bálon. Mivel az elmúlt években egyre korábban rendezik a középiskolák szalagavató báljaikat, ezért érdemes az osztályoknak mielőbb elgondolkodni azon, milyen táncot táncoljon az osztály a szalagavató bálon. Oldalunkon itt olvashatsz többet a szalagavató táncok jellemzéséről.

A szalagtűző bál nem csupán egy esemény, hanem mindenki számára maradandó élmény, amit komoly, hetekig tartó előkészületek előznek meg, gondoljunk csak a ruha varratásra, vagy a szalagavató táncok betanulására. Minden szülő és pedagógus azt szeretné elérni amit a diákok is: egy lenyűgöző, esetenként vicces és lehetőség szerint egyedi tánccal egyedi ruhában eltáncolt szalagavató bemutatóval elkápráztatni a közönséget. Nincs is más hátra: INDULHAT A TÁNCTANULÁS!!

Áraink

Szalagavató,osztály tánc ár kalkulátor


Szalagavató

Tippek & Tanácsok


Milyen a jó tánctanár szalagavatóra?

A szalagavató tánc megtanulása bizonyára nehéz feladatnak tűnhet, de ne aggódjatok! Tánciskolánk tanárai garantáltan megkönnyítik felkészüléseteket és segítséget nyújtanak számotokra minden szalagavatóval kapcsolatban felmerülő kérdés megoldásában. Nem csupán betanítjuk a táncokat, hanem segítünk kiválasztani a Nektek leginkább tetsző zenét, a hozzá illő tánc-stílust és táncos fellépőruhát is. Tánctanáraink sok-sok ötlettel, jó hangulatú órákon, mindig az osztály karakteréhez, képességéhez és igényeihez igazítják a betanított koreográfiákat. Tánciskolában számos különböző táncstílust oktatnak egyéni és csoportos képzésben a tánctanárok. Ennek köszönhetően bármilyen zenét vagy táncot választotok az adott stílusban jártas tánctanár tanítja meg nektek a számotokra kitalált koreográfiát. A szalagavató betanítására választott tánctanár az iskolátokban biztosított osztály- vagy tornateremben, létszámtól függetlenül készít fel benneteket a szalagavató bálra! A szalagavató tánctanár minden esetben segít nektek a szalagavató bál helyszínén, ott van a szalagavató főpróbáján és a bálon is, hogy a lehető legjobban sikerüljön a megtanult tánc koreográfia előadása.


Mikor kell elkezdeni a szalagavató táncot megtanulni?

A szalagavató bálak időpontja napjainkban rendkívül változó. Egyes iskolákban már októberben megtartják, máshol januárra februárra szervezik. A szalagavató táncoktatást optimális esetben 6-8 héttel a szalagtűzés előtt elkezdődik, így nem kell kapkodni a koreográfia betanulásánál. Ha több táncot is bemutat az osztály akkor célszerűbb a szalagavató tánc tanítást már 10-12 héttel a szalagtűzés előtt elkezdeni. Természetesen, ha a szükség úgy hozza heti több alkalmas gyakorlással le lehet csökkenteni akár a felére is a tánc betanulásának időtartalmát, de ha van rá lehetőség nem érdemes kockáztatni és az utolsó hetekre hagyni a szalagavató tánctanár keresését és a tánc betanulását.


Szalagavató táncok és azok jellemzése

Leggyakrabban az osztályok a társastáncok műfajából választják ki a számunkra leginkább szimpatikus szalagavató táncot. Vannak a bulisabb hangulatú és kötetlenebb latin amerikai táncok, ahol a vidámság és az életerő mellett a vicces táncelemek és humoros koreográfiák dominálnak és vannak a komolyabb hangulatú klasszikus zenékre táncolt standard táncok, amelyek a legtöbb néző számára az örökzöld szalagavatós táncot jelentik. A szalagavató táncok betanulását nagyban megkönnyítheti a jó zeneválasztás. Legyen az látványos osztálytánc, klasszikus évfolyamtánc, vagy évfolyamkeringő egy jól megválasztott zene sokat javíthat a táncon. A zeneválasztásnál az esetek többségében ajánljuk, hogy legyen énekhang is a zenében. A dalszöveghez sok esetben könnyebb kötni a szalagavató táncok lépéseit, mint ha pusztán szöveg nélkül csak hangszerek szólnának. Érdemes mozgalmas, változatos zenét választani, hiszen arra látványosabb szalagavató koreográfia állítható össze. Hívjatok minket és garantáltan a Ti osztályotok tánca lesz a legjobb a suliban!


Szalagavató táncok története és menete

Bár a régi szokás főbb elemei ma is élnek, azért napjaink szalagavatói néhány dologban eltérnek a majd 200 éves szokás kezdeti elemeitől. A végzős osztályok diákjai ma is büszkén hordják a szalagot mely jelképezi, hogy középiskolai tanulmányaik végéhez közelednek. A legtöbb iskolában az előkészületek már szeptemberben megkezdődnek a tanévkezdés után azonnal. A szalagavató bálok időpontja általában december és február közé esik, de manapság ez akár hetekkel – hónapokkal is kitolódhat későbbre és korábbra egyaránt. Nemsokkal a tanévkezdés után a szalagavató táncok kitalálása is elkezdődik, majd jön a szalagavató tánctanár keresése, a tánchoz megfelelő zene kiválasztása és végül a szalagavató tánc betanítása, megtanulása. Elengedhetetlen fontosságú a jelmezek megtervezése, kiválasztása illetve a szalagavató ruhák bérlése is. Utóbbit célszerű minél korábban lefoglalni, így biztosan találsz olyan ami elnyeri tetszésedet és megfizethető áron is bérlehető vagy megvásárolható. A szalagtűző bál rendkívül fontos mind a diákok és családjuk, mind pedig az iskola és a tanárok számára. A bálhoz közeledvén egyre nagyobb izgalommal és lelkesedéssel készülnek az érettségizők, hogy megmutassák milyen csodálatos, elegáns esetleg látványos és vicces koreográfiákkal készültek tanáraik és rokonaik elkápráztatására. Nekünk a szalagavató táncot betanító tánctanároknak ez az est fénypontja, mindig óriási izgalommal várjuk, hogy minden a tervek szerint alakuljon és a közönség vastapssal és ovációval fogadja a produkciót. A szalagtűzés, a táncok bemutatása, a közönségtánc és egyéb helyszíni események után pedig egy ideig a bál helyszínén ünnepelnek a végzős hallgatók vendégeikkel, majd általában egy közösen kiválasztott szórakozóhelyen töltik az éjszaka további részét.


Még egy hasznos tipp a szalagavató tánc tanuláshoz

A szalagavató tánc betanítása akkor lesz igazán gördülékeny ha ti is megkönnyítitek a tánctanár dolgát. A táncoktatás megkezdése előtt van még pár teendő. A leggyorsabban az alábbi információk tudatában haladhattok a táncok betanulásával. A közönség körben lesz, mint egy arénában vagy csak egy oldalon, mint egy színházban. Ezek az információk elengedhetetlenek egy látványos produkcióhoz. Tánc és zeneválasztás: A legideálisabb ha a tánc oktatás megkezdése előtt már eldöntöttétek, hogy milyen táncot vagy táncokat szeretnétek táncolni és kiválasztottátok a zenéket is hozzá. Ebben természetesen mindegyik szalagavató tánctanárunk örömmel segít nektek. Tánciskolánk zenetára szinte kifogyhatatlan, biztosan megtaláljuk a számotokra legjobb hangulatú zenét. Létszám: Fontos még a szalagavató tánc koreográfia betanításához, hogy hányan táncoljátok, illetve bizonyos társastáncok (angol keringő, rocky, bécsi keringő, tango, cha cha cha) esetében a fiú – lány arány biztosított legyen. A társastáncokat jellemzően párban (fiú -lány) táncoljuk, ezért itt általában nem csak az osztályból választanak maguknak táncpartnert a végzős diákok.Lassanként már felnőtté válsz, csodálatos, szép táncot jársz, báli ruhák suhogása a pillanat nagy varázsa! Apák, anyák könnyes szemmel táncolnak a gyermekükkel, ez a perc így örökké él, s ez fontosabb lesz mindennél... Szalagos, szép gimnazisták megértik az élet titkát, azt, hogy minden kis rezdülés életünkből egy szívverés! Csak pár hónap, mindjárt vége, bízva nézzetek az égre, próbáljátok még kibírni, mindjárt jön az érettségi!
- Tóth Enikő Enci